Ordföranden har ordet - Augusti

Publicerat: 2024-08-13 16:46

Bästa medlemmar! Efter en sommar som präglats av väldigt skiftande väder är vi nu åter tillbaka i en mer inrutad tillvaro.

Ordförande har ordet   

Bästa medlemmar!

Efter en sommar som präglats av väldigt skiftande väder där vi tränat och spelat mycket golf är vi åter tillbaka i en mer inrutad tillvaro. Jag hoppas att ni alla haft möjligheten till avkoppling och inte minst fått umgås med nära och kära på hemmaplan eller på någon annan plats i världen.
På Örestads Gk har vi haft en intensiv period med mycket träning på vår nya driving range, en hel del tävlingar och väldigt mycket gästspel.
Det är oerhört roligt att kunna konstatera att vår bana och anläggning får väldigt mycket beröm från i stort sett alla som gästar oss. Det är extra skönt att få dessa positiva omdömen då väldigt många ägnat mycket tid åt att utveckla vår klubb samt att vi lagt relativt stora ekonomiska resurser på utveckling av bana och träningsfaciliteter.

19–20/7 spelades Lag-SM div 2 för herrar på hemmaplan där Örestad var oerhört nära att ta steget upp i div 1. Laget slutade på en 4:e plats och var endast 4 slag från att gå upp till nästa nivå. Bra spelat av Anders Larsson, Stefan Nilsson, Kristofer Morrisson, Jacob Klingspor, Jonas Hagre och Lukas Nelander samt kapten Fredrik Karlsson

Våra damer spelade samma helg på Elisefarm och kom på en hedrande 6:e plats i division 2. Bra spelat av laget som bestod av Frida Hammarlund, Olivia Eliasson, Elin Hammarlund, Therése Nilsson, Marianne Henriksson och Maja Milton

Våra duktiga juniorer spelade andra omgången i bruttoligan under juli månad. Efter en mycket hård och jämn kamp fick Örestad till slut ge sig mot Bokskogen med siffrorna 1–2. Väl kämpat, killar. I laget spelade Lukas Nelander, Jakob Klingspor, Wille Löwenhielm och Ian Marsch.

Årets golfvecka gick av stapeln 21–26/7 där, som vanligt, 6 olika tävlingar arrangerades sex dagar i rad. Antalet startande i år var 866, vilket var en ökning med knappt 5% jämfört med förra året. Ett stort tack till tävlingskommittén för ett gediget arbete och även tack till alla övriga som gjorde veckan till ännu en succé

Grattis till alla vinnare:

Grand Opening:                        Ian Marsch, Gustaf Malm och Daniel Jakandré

Bästboll:                                    Jonas och Maria Darte samt Claes Ulveryd och Mark Nesling

Texas Scramble mixed:           Annica Granström, Lars Wannerberger, Sussi och Tommy Nilsson

Texas Scramble övrig:             Axel, Mikael, Nils och Werner Björk

Fashionslaget:                          Conny Hertzberg, Olle Olofsson och Maria Darte

Tee for two:                              Annica Granström och Lars Wannerberger, Elin Hammarlund och Marianne Henriksson  samt Jonas Hagre och anonym Hagre

Grand Finale:                            Cecilia och Martin Jensen.

Samtidigt vill jag även gratulera Kristoffer Bergdahl till Hole-in-one på gul 4. 

Kommande arrangemang är Golfamore Trophy den 24/8 och inte minst den mycket populära nattgolfen den 30/8. Missa inte att anmäla er till dessa båda event.


Vi har genomfört lite drygt halva säsongen 2024 och jag vill därför gärna passa på att både rekapitulera vad som skett på klubben och även ge lite information vad som sker framåt. Se även denna information som en ersättning till de informationsmöten som genomfördes före pandemin.

Det har självklart inte undgått någon att vi sedan mars månad har en ny klubbchef, Peter ”Svalle” Svallin. Svalle har nu kommit in sitt arbete på ett väldigt bra sätt och han kan nu se hur vi ytterligare kan förbättra och effektivisera vår verksamhet. Allt som görs på klubben är för att ge alla våra medlemmar, gäster och sponsorer bästa möjliga utfall så att ett återbesök står högt på önskelistan. I planerna framåt finns ytterligare förfining av service från receptionen, ökad information via nyhetsbrev och hemsida och inte minst bemötande i klubbhuset.

Gällande rangen har vi beställt skyltar med avstånd till de olika målsiffrorna. Dessa skyltar kommer att fästas vid respektive matta. Små flaggor kommer att sättas på greenerna samt att när vi fått tillräckligt med medel kommer vi att lägga konstgräs på dessa målgreener. Det blir dock troligtvis inte i år då vi inte anser oss ha råd med detta just nu.
I framtiden hoppas vi även kunna komplettera med 4 nya Welandsglas så att vi har totalt 10 platser med skydd, men det vet vi inte heller när vi har tillräcklig med finanser för att genomföra detta.

Vår ekonomi idag är väldigt god och vi känner oss väldigt trygga i att vi kommer att uppnå vår budget resultatmässigt. Vi ser att medlemsantalet på klubben är stabilt. Juniortillströmningen är god och medlemmar på herrsidan ökar också, om än marginellt. Tyvärr är trenden hos oss, precis som i landet totalt, att antalet damer minskar. Detta ser vi som mycket alarmerande och vi försöker slå våra kloka huvuden ihop för att hitta en lösning på detta. Förlag och idéer mottages med stor tacksamhet.

Såväl Driving range, som greenfee ligger en bit bättre än budget per juli månad.
Att den nya träningsanläggningen skulle bli populär hade vi alla förväntat oss, men att det skulle vara mer eller mindre fullt hela tiden var mer än vi kunde hoppats på.

Som tidigare meddelats har Marie Andersson valt att, efter över 30 år hos oss, sluta sin tjänst.
Detta ger oss möjligheten till ett omtag av vår framtida organisation och vi funderar i dagarna på hur vi ska organisera oss. Detta kommer att bli klart inom de närmaste två veckorna. Marie kommer under senare delen av augusti att påbörja överlämning av sina uppgifter och kunskap till både Peter och Theo. Trots den uppkomna situationen känner vi oss väldigt trygga i att vår verksamhet kommer att fungera minst lika bra som tidigare. Jag kommer att återkomma med information om hur detta arbete fortskrider.

Under gårdagens styrelsemöte fick vi presentationer av de tre slutkandidaterna för ny krögare. VI kommer under innevarande vecka att ta ett beslut om vem vi ska slutförhandla med. Vi är säkra på att vem vi än väljer av dessa tre har vi en bra krögare som kommer att kunna utveckla vår restaurang på ett bra sätt.

Vårt arbete med att återigen starta shopverksamhet är i full gång och på höstmötet den 4/11 kommer jag och Peter Svallin att kunna presentera ett förslag som kommer att diskuteras och förhoppningsvis kunna ta ett beslut att genomföra.

Vi har idag avtal med våra tränare som löper på framåt. Nu har dom en möjlighet till träning även vintertid, vilket är till gagn för såväl tränare, som medlemmar.

När det gäller banan kommer inga större arbeten att genomföras under hösten 24 eller våren 25. Vi kommer dock att behöva uppdatera viss maskinpark då en del maskiner är mycket till åren komna. Vi har en fantastisk bana och den behöver rätt utrustning för att bibehålla denna goda finish.

Till sist arbetar vi med utredning om ett eventuellt kommande namnbyte och vilka kostnader och andra konsekvenser det medför. Oavsett vad vi vet idag så kommer ett eventuellt namnbyte innebära en stadgeändring. Det innebär i sin tur att det måste besluta på 2 enskilda höst/vårmöten, vilket medför att något namnbyte inte kan ske 2025 utan tidigast 2026. 


Kära vänner,
Detta blev ett ovanligt långt månadsbrev, men syftet är inget annat än att förvissa er alla om att vi har en oerhört bra klubb med god ekonomi som vi utvecklat på många områden. Sedan vi startade med greenrenovering år 2019 har vi i princip arbetat med att genomföra den långtidsplan som antogs samma år.
Från 2025 kommer vi att arbeta med konsolidering av vår anläggning och verksamhet, vilket i mångt och mycket innebär att vi förfinar det vi har utan större ekonomiska utsvävningar. Vi står oerhört väl rustade inför framtiden och kan se fram mot att skörda frukterna av det vi odlat under de senaste åren.

Jag ser det som att vi har en fantastisk produkt/service/underhållning att erbjuda till alla hugade spekulanter och jag är mycket stolt att tillsammans med vår styrelse, samtliga anställda och alla ideella medarbetare kunna säga att vi är medlemmar i Örestads Gk, klubben som satsar på kvalité, hållbarhet och goda golfupplevelser.

Säsongen är långt ifrån slut så fortsätt att besöka Örestad för att träna och spela golf eller ”bara” komma till klubben för att umgås

Vi ses på banan nu och längre fram i höst

Ta hand om er, svinga lugnt och lev väl

Hasse Lindegård,
Ordförande